Bedre vilkår for lokale virksomheder

Bedre vilkår for det lokale erhvervsliv skaber flere job, giver flere penge i kommunekassen og skaber dermed grundlaget for mere velfærd.

Jeg er ikke i tvivl. Trives de lokale virksomheder, så bliver der skabt flere lokale arbejdspladser og der kommer flere penge i kommunekassen. Og det er nu engang sådan, at kvaliteten af den offentlige sektor – det vil sige skoler, daginstitutioner, ældreplejen, vores veje, busser og meget mere – er dybt afhængig af, at den private sektor fylder mere og tjener penge. Så trives det lokale erhvervsliv, så har vi har råd til velfærd. Derfor er det sund fornuft at have en erhvervspolitik, der skaber gode muligheder og vilkår for de lokale virksomheder.

Her er nogle konkrete bud på, hvad Det Konservative Folkeparti vil i Helsingør Kommune:

  • Vi vil sætte dækningsafgiften ned, hvor vores mål er, at den helt skal væk. Dækningsafgiften er en særskat på at drive virksomhed i en kommune. Denne særskat hæmmer de lokale virksomheders mulighed for at konkurrere med virksomheder i andre kommuner – og det er årsagen til, at de fleste jyske kommuner har fjernet den særskat. Det skal vi også. Siden 2014 er dækningsafgiften i Helsingør Kommune sat ned flere gange. Den udvikling skal fortsætte indtil dækningsafgiften er helt væk.
  • Vi vil sikre hurtigere sagsbehandlingstider. De lokale håndværksvirksomheder melder om travlhed. Rigtig mange vil bygge, bygge om og bygge til. Sidste år steg antallet af byggesager med 24 procent. Og i år er stigningen på 28 procent. Det er godt. Men udfordringen er, at vores byggesagsbehandlere i administrationen ikke kan følge med. Der er brug for flere hænder. Derfor er det godt, at det lykkedes at få 5 ekstra nye byggesagsbehandlere i ansat i 2021. Men det er vigtigt fortsat at følge området tæt! For sagsbehandlingstiderne skal ned og kvaliteten skal op!
  • Vi vil knokle for flere uddannelser til Helsingør og arbejde for, at flere vælger en erhvervsfaglig uddannelse. For dermed kan flere af vores unge tage en uddannelse lokalt, flere unge flytter hertil og det bliver nemmere for erhvervslivet at rekruttere de medarbejdere, de mangler. Vi har knoklet for at få flere uddannelser her til – og indsatsen begynder at virke ligesom flere tager en erhvervsfaglig uddannelse. Men vi skal videre. Det gode arbejde skal fortsætte – og kommunen skal gøre, hvad der skal til!
  • Vi har mange dygtige lokale virksomheder i Helsingør Kommune. De skal have de bedste vilkår for at vokse og skabe flere arbejdspladser. Derfor skal kommunen ikke konkurrere med det private og bruge skatteborgernes penge på at udføre arbejde og produktion, som ligger bedst hos det lokale erhvervsliv. Et godt eksempel er Det Danske Madhus, hvor vi ikke mener kommunen skal eje lidt under halvdelen af den virksomhed. For det stiller den virksomhed bedre end lokale private virksomheder, og dermed udkonkurreres de lokale, som gerne ville levere madservice til vores borgere.

Vi vil sikre en tæt dialog med det private erhvervsliv. En kommune skal høre, hvordan det står til og hvad der er brug for at skabe de bedst mulige rammer for erhvervslivet. Det handler f.eks. om, hvordan vi skaber den bedste markedsføring af vores kommune til glæde for turismeerhvervene. Og hvordan lokalplaner og strategier skal strikkes sammen for at sikre en levedygtig detailhandel. Og der er brug for at styrke dialogen mellem det lokale erhvervsliv og kommunen. Derfor har den konservative byrådsgruppe foreslået, at splitte By, Plan og Miljøudvalget op i to, så der kan blive skabt et udvalg, der har et stærkere fokus på dialog og samarbejde med erhvervslivet.